Cu, Şub

Özgür Gündem gazetesine yönelik baskılara karşı gazeteyle dayanışma için yürütülen nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenleri’nin yargılandığı davalarda yeni kararlar çıkmaya devam ediyor.

Bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sendikamız yönetim kurulu üyesi Ayşe Düzkan, Hüseyin Bektaş, Mehmet Ali Çelebi ve Ragıp Duran’a ve 1 yıl 6 ay, Hüseyin Aykol’a ise 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti gazetecilerin cezanın ertelenmesi durumunda pişmanlık göstereceği yönünde “vicdani kanaat” oluşmadığı için cezaları ertelemesiz vermeye hükmetti.

Özgür Gündem gazetesine yönelik davalar, toplatma kararları ve baskılara karşı basın özgürlüğünü savunmak, gazeteyle dayanışma göstermek amacıyla 3 Mayıs - 7 Ağustos 2016 tarihleri arasında 56 gazeteci, aydın, yazar ve siyasetçi birer gün için gazetenin eş genel yayın yönetmeni olmuştu. 56 nöbetçi yayın yönetmeninden aralarında sendikamız Genel Başkanı Faruk Eren ve Yk üyemiz Ayşe Düzkan’ın da bulunduğu 50 kişiye soruşturma açılmış, soruşturmaların 11’i takipsizlikle sonuçlanırken, 38 dosya davaya dönüşmüştü. Bu yargılamalar kapsamında bugüne dek 18 kişi hakkında hem para hem hapis cezası verilmiş,  Murat Çelikkan ve İmam Canpolat’ın hapis cezaları ertelenmezken diğer 16 kişi hakkında verilen cezalar ertelenmişti. 1 Yıl 6 ay hapis cezası alan Murat Çelikkan 14 Ağustos’ta cezasının infazı için hapse girmiş, denetimli serbestlik yasası kapsamında 21 Ekim’de tahliye edilmişti.

Verilen cezalar gazetecileri düşman basın kurumlarını düşman mevzileri olarak gören iktidarın ve onun elindeki hukuk kurumlarının basın özgürlüğü mücadelesini ve dayanışmayı sindirmek için seçtiği yolun bir gereği. Fakat canını dişine takarak habercilik yapan, hakikatin sesini boğmak isteyenlere meydan okuyarak yeri gelince kurşunların, yeri gelince tehditlerin hedefi olduğu halde vazgeçmeyen gazeteciler var olduğu sürece; işinden mesleğinden olma pahasına “yandaşlık” apoletini omzuna takmayan gazeteciler var olduğu sürece; mahpusta ve dışarda susmadığımız sürece bu saldırılar bizi teslim alamayacak.

Genel Başkanımız Faruk Eren’in bu davanın 22 Eylül 2016 tarihindeki ilk duruşmasında söylediği gibi “Demokrasi ve basın özgürlüğü için buradayız, bir aradayız” hala…