Pzt, May

İstanbul Topkapı’daki 2. Matbaacılar Sitesi’nde Aztek Etiket’te 1 Mart 2018 tarihinde yaşanan iş kazası sonucu 20 yaşındaki Talha Akman hayatını kaybetti. Talha’nın ailesine ve yakınlarına sabır diliyoruz.

Bu iş kazası pedallı kesim makinasında meydana geldi. Matbaacılık sektöründe pedallı kesim makinalarında çok sık iş kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların bir kısmı maalesef ölümle sonuçlanmaktadır. Bir ay önce yine aynı tür makinada Seyrantepe’de bir işçi daha yaşamını yitirmişti.

Bir işçinin daha iş kazalarında kaybetmek istemiyoruz.

İşkolumuzda yaşanan bu kazaların geneli maalesef çalışma koşullarından kaynaklanmaktadır.  Düşük ücret, hammadde fiyatlarının sürekli artışı, küçük matbaalarda geçimin giderek zorlaşması, iş yetiştirme kaygısı bir araya gelince iş kazalarıyla sonuçlanmaktadır.

Bir işçinin daha ölmemesi için,

İş kolumuzda yaşanan ölümlü iş kazalarını önlemenin en önemli aracı sendikadır. Sendika, çalışma koşullarının insani olması ve hiçbir işçinin burnunun dahi kanamaması için uğraşır. Bunun için gerekiyorsa işverenle de kavga eder. Sendikaları kötülemek işçilere hiçbir yarar sağlamaz.

İş kazalarını önlemenin bir diğer yolunda da görev devlete düşmektedir.  Görüldüğü gibi basın yayın ve matbaacılık işkolu ölümlü iş kazalarının yaşandığı bir işkoludur. Kazaların önlenmesi için ya işverenden bağımsız kurumların denetim yapmaları gerekmektedir ya da denetim yetkisi bulunan iş güvenliği uzmanlarının şirketlerden değil devletten maaş almaları sağlanarak bağımsız kılınmaları gerekmektedir.

Bizim için işçi sağlığı her şeyden önde gelmektedir.

DİSK Basın-İş olarak işkolumuzda iş kazalarını yok etmek için elimizden geleni yapacağımızı yinelerken ilgili tüm kurumları göreve davet ediyoruz. Bir işçinin daha hayatını kaybetmesini istemiyoruz.