Cts, Kas

İktidarın medya üzerindeki kuşatmasının ne ilk ne de son kurbanı olan Vatan Gazetesi, ekonomik kriz "gerekçesiyle" kapandı.  Gazetenin Genel  Yayın Yönetmeni İsmail Yuvaçan çalışanlara gazetenin kapatıldığını  duyurdu. Binlerce işsiz gazeteci, basın çalışanı  ordusuna yeni  çalışanlar eklendi. Köşe yazarları da dahil,  60’ın üzerinde medya  çalışanı işsiz bırakıldı. Vatan Gazetesi'nin kapatılması ile birlikte  hem haber verme/alma hakkı, hem de çalışma hakkı bir kez daha  elimizden alındı.

Vatan Gazetesi, 6 yıl önce Doğan Grubu’ndan Demirören Grubu'na  Milliyet  Gazetesi ile birlikte geçti. Ardından birçok gazetecinin,  yazarın işine son verildi.  Hükümet baskısının çarpıcı dışavurumu yine  Demirören patronundan geldi. Ağlayarak “Nereden girdim bu işe”  sarf  ettiği sözleri hala hafızalarımızda.

Hem iktidar baskısı hem de ekonomik çıkarlar için "biat" etmenin  sınırsızlığı Doğan Grubu'nan tümünü de alan Demirören Grubu,  gazete,  televizyon ve internet sitelerinde hem haberciliğe, hem de basın  çalışanlarına karşı büyük kıyım gerçekleştirmeyi iyi biliyor.

Aralarında üyelerimizin de bulunduğu Vatan Gazetesi çalışanlarının  özlük hakları için bütün hukuki ve mesleki dayanışmayı sonuna kadar  sürdüreceğiz.  Hak gaspı ve kaybının yaşanmaması için tüm sorularınızı  iletisim@diskbasinis.org mail adresine gönderebilirsiniz. ,

Bünyesinde iktidar borazanı Akşam, Star gibi gazeteleri barındıran  Türk Medya Grubu'nda da işten çıkarmalar başladı Ekonomik krizi kendi  lehine fırsata çeviren patronlar, verdikleri sözleri yine  tutmayacaklar.  Kapatılan HaberTürk Gazetesi çalışanlarına verilen  sözlerin tutulmadığını hatırlatmak istiyoruz. Mesleki dayanışmanın  ŞART olduğu zamanlardan geçiyoruz.

Görmezden gelinen ekonomik kriz, artan kağıt fiyatları, daralan reklam  pastası ve ekonomik fırsatçılık basın sektöründeki tabloyu  ağırlaştırıyor. İktidara yakın medya patronları, iktidar teşviğiyle  aldıkları yayın organının önce için boşaltıyor, sonra
değersizleştiriyor. Gazetelerin okuyucuların eline yaygın olarak  ulaşmasında hayati öneme sahip dağıtım firmaları da "tek" leşiyor.  Yaysat kapatılıyor, iktidarın kendisi olan Turkuaz Grubu dağıtımdan  sorumlu tek güç oluyor.

Ama esas sorun gazeteciliğin öldürülmesi... Gerçeğe dair ne varsa  yalanla, sansürle örtülmeye çalışılıyor.  Yayın organları kapatılsa  da, ağır para cezalarına maruz bırakılsa da, gazeteciler tutuklansa  da, soruşturmalar açılsa da, işsiz bırakılsa da, bildiğimiz doğruyu  yine tekrar etmekten geri durmayacağız.  Çünkü gazeteci biat etmez!

DİSK Basın-İş

Aralarında üyelerimizin de bulunduğu Vatan Gazetesi çalışanlarının  özlük hakları için bütün hukuki ve mesleki dayanışmayı sonuna kadar  sürdüreceğiz.  Hak gaspı ve kaybının yaşanmaması için tüm sorularınızı  Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. mail adresine gönderebilirsiniz. ,

DİSK Basın-İş