Pzt, Ara

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına 16 Ocak 2018’de katılan gazeteciler, Ragıp Duran ve DİSK Basın İş Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Düzkan ile gazetenin GYY’si Hüseyin Aykol ve editörleri Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş’ın  yargılandığı davada nihai karar açıklandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararda “örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla Hüseyin Aykol’a 3 yıl 9 ay, Hüseyin Bektaş, Mehmet Ali Çelebi, Ragıp Duran ve Ayşe Düzkan’a ise ayrı ayrı birer yıl 6’şar ay hapis cezası verildi.
Mahkeme gazetecilerin “Duruşmadaki davranışları ve yeterli pişmanlık göstermemiş olmaları” gerekçesiyle “Takdiri indirim” uygulanmasına yer olmadığına karar vermişti. Yine, “Cezanın ertelenmesi halinde ileride bir daha suç işlemeyecekleri yolunda mahkemece tam bir vicdani kanaat oluşmadığı” gerekçesiyle de cezalarda ertelemeye gitmemişti.

Avukatların itirazı üzerine dosyayı yeniden inceleyen istinaf mahkemesi de “eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezalarının kanuni bağlamda uygulandığını” belirterek cezaları onayladı.

Yargı kararlarını düzeltme yetkimiz bulunmasa da gazeteciliği, hakikati ve adaleti savunmak adına birkaç düzeltme yapmamız gerekiyor. Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma göstermek için “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” olmak gazeteciliği, basın ve ifade özgürlüğünü savunmanın gereğidir. Gazetecilik suç değildir ve suç olmayan bir şeyden dolayı pişmanlık duyulması beklenemez.
Biz de Yönetim Kurulu üyemiz, üyelerimiz ve gazeteci dostlarımızın gösterdiği bu dayanışmadan dolayı pişmanlık değil gurur duyuyoruz. İleride bir daha aynı şeyin yapılmayacağı yönünde bir kanaat oluşturmaya çalışmıyoruz aksine gerektiğinde yine gazeteciliği savunacağımızın altını çiziyoruz. Vicdan sahibi olmanın gereği de budur.

Basın ve ifade özgürlüğü bağlamında Anayasal hakların hiçe sayıldığı, Anayasa Mahkemesi’nin dahi yok hükmünde sayıldığı bir dönemde mahkemelerin “eylemleri doğru olarak nitelemesinin” mümkün olmadığını da biliyor, cezaların kanuni bağlamda değil siyasi bağlamda verildiğini de biliyoruz.
Gazeteciliği savunduk, pişman değiliz, gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz.
Hüseyin Aykol, Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş, Ragıp Duran ve Yönetim Kurulu üyemiz Ayşe Düzkan’a  verilen cezanın haksız olduğunu, Düzkan dâhil ceza verilen tüm gazetecilerin yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.