Pzt, Ara

Avrupa Gazeteciler Federasyonu, DİSK Basın İş Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Düzkan'ın da aralarında bulunduğu gazetecilere Özgür Gündem Gazetesi nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapmaları nedeniyle ceza verilmesine ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde açıklama yaptı.

Açıklamada;

Avrupa ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonları (EFJ-IFJ) Türkiye’de İstanbul Adliye Bölge Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin beş gazeteciye verilen hapis cezalarını onamasını şiddetle kınıyor.

Daha sonra 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılacak olan günlük Kürt gazetesi Özgür Gündem ile dayanışma amaçlı başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları için beş gazeteci hakkında açılan davada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Ayşe Düzkan, Ragıp Duran, gazetenin köşe yazarı Mehmet Ali Çelebi ve Hüseyin Bektaş ile gazetenin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol’u 16 Ocak 2018’de mahkum etmişti.

Mahkeme, kararında gazetecilerin Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesince “terör örgütü propagandası yapma” suçundan cezalandırılmasına hükmetmişti. Mahkeme Hüseyin Aykol’a 3 yıl 9 ay hapis cezası verirken Hüseyin Bektaş, Mehmet Ali Çelebi, Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran’a her biri için 1 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.

Bugün (29 Kasım) kararını açıklayan İstanbul Adliye Bölge Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beş gazeteciye verdiği cezayı onadı.

EFJ-IFJ, açıklamasında “Ayşe Düzkan tanınmış bir kadın gazeteci ve EFJ-IFJ ile ilişkili DİSK Basın İş’in de yönetim kurulu üyesi, Ragıp Duran saygıdeğer bir köşe yazarı ve medya gözlemcisi, diğer üç saygıdeğer meslektaşımız da öyle. Dayanışma kampanyasının terör örgütü propagandası ile alakası yok, saldırı altındaki günlük Kürt gazetesine yönelik entelektüellerin eşi benzeri olmayan bir dayanışma eylemi. Meslektaşlarımıza yönelik hapis cezaları kabul edilemez, meslektaşlarımız serbest bırakılmalı” dedi.

denildi.

Fotoğraf: Bianet