Prş, Nis

Özgür Gazeteci Deniz Fırat 8 Ağustos günü IŞİD tarafından katledildi. IŞİD çetelerinin Mahmur mülteci kampına yönelik saldırları sırasında vücuduna isabet eden şarapnel parçaları sonucu hayatını kaybeden Deniz Fırat, halkın haber alma hakkını hayata geçirmeye çalışan onurlu bir basın emekçisiydi. Deniz Fırat; Sterk TV, Med NUÇE, IMC TV, Ronahi, Fırat Haber Ajansı’na haber geçiyordu.

IŞİD çetelerinin Musul’u işgalinin Türkiye Konsolosluğu çalışanlarının ve tır şoförlerinin kaçırılmasının ardından AKP hükümeti Musul ile ilgili yayın yasağı getirmişti. Basiretsizliğini ve fiyaskolarını, halkın gerçeklere ulaşmasını engelleyerek giderme derdindeki hükümetin bu yayın yasağı özgür basın geleneğini yaşatan Deniz Fırat’ı ve Deniz Fırat gibileri durdurmadı.

Deniz Fırat, AKP'nin düşüncenin oluşmasını engellemek için haberin yasaklamasına karşı çatışma bölgesindeydi. Onun kanı yasakçıların da eline bulaştı. Fırat'ın ölümünde İŞİD ile ilgili haberlere dava açanların da sorumluluğu vardır.

Sadece Irak’ta değil, İsrail’in Filistin’deki katliamını dünya halklarına aktarmaya çalışan 10 basın emekçisi son saldırılarda hayatını kaybetti.

DİSK Basın-İş olarak, özgür basın geleneğinin temsilcilerinden Deniz Fırat’ı saygıyla anıyoruz. Deniz’in halka gerçekleri ulaştıran kalemini yere düşürmeyeceğiz.

Deniz’in katledilmesinde IŞİD çeteleri kadar yayın yasağı getiren ve IŞİD katliamlarına göz yuman AKP hükümeti de suçludur. AKP hükümetini IŞİD katliamlarına göz yummaktan vazgeçmeye ve yayın yasağını kaldırmaya çağırıyoruz.

AKP hükümetinin medya alanında istediği gibi at koşturmasını sağlayan teme unsur basın emekçilerinin sendikasızlığı, örgütsüzlüğüdür. DİSK Basın-İş olarak Deniz Fıratların katledilmemesi için, halka gerçeklerin aktarılması için tüm basın emekçilerini örgütlenmeye çağırıyoruz.