Çrş, Haz

Arjantin'in en büyük medya tekeli Clarín Grup bünyesinde yer alan AGR-Clarín matbaasında, 60 gündür süren işyeri işgali ile direnen işçileri Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası DİSK Basın-İş olarak selamlıyoruz.

16 Ocak sabahı Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki işyerlerine gelen işçi kardeşlerimiz, kriz bahanesiyle matbaanın kapatıldığına dair bir yazı ile karşılaşmış. AGR-Clarín, Arjantin'de 2016 yılında aynı bahaneyle kapatılan 5000 işyeri arasında yerini almış, işçilere de 2016'da işsiz kalan 200 bin işçi gibi işsizlik dayatılmıştı.

Ancak AGR-Clarín 'de çalışan 380 işçi, patronların krizi fırsata çevirmesine razı olmayarak çalıştıkları matbaayı işgal ettiler. Çünkü çalıştıkları işyeri, Arjantin'in en büyük medya tekelinin bir parçası. Ülkenin en çok satan dergilerinin, gazetelerinin basıldığı matbaa. İşler yolunda. İşçilerin bizzat kendisi içeride bekleyen bir dolu iş olduğunu farkında. Dolayısıyla "işler iyi gitmiyor" gerekçesinin yalan olduğunu en iyi işçiler biliyor.

Patronların asıl amacı işyerinde sendikayı tasfiye etmek. AGR-Clarín'de sendika yıllardır her toplu sözleşmede önemli kazanımlar elde etti. Şimdi patronlar krizi bahane ederek içeride çalışan işçileri kapı önüne koymak, onların yerine sendikasız işçi almak ve çok daha kötü çalışma koşullarını yeni alacağı işçilere dayatmak istiyor. Ancak AGR-Clarín işçileri buna izin vermemekte kararlı. İlk günden beri işlerine, sendikalı çalışma haklarına sahip çıkıyor ve bunun için Arjantin işçi sınıfına, tüm dünyada basın yayın ve matbaa işçilerine örnek bir mücadele veriyorlar. Yaptıkları eylemlerle, farklı sektörlerden ve işyerlerinden işçilerin dayanışmasını örgütleyecek çalışmalarla mücadeleyi büyütüyorlar.

Biz de Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası DİSK Basın-İş olarak, AGR-Clarín işçilerinin çalışma haklarına sahip çıkarak mücadeleye başlamalarının, işyerlerini işgal etmelerinin tam ikinci ayında, 16 Mart'ta, sendikalı çalışma hakkına yapılan bu saldırıya karşı AGR-Clarín işçilerinin bütün taleplerini sahip çıktığımızı, dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz.

Yaşasın AGR-Clarín işçilerinin mücadelesi!

Yaşasın işçi sınıfının uluslararası dayanışması!