Pzt, Kas

Meksika'da basın özgürlüğü ve gazetecilerin can güvenliğine yönelik saldırılar karşısında Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun (IFJ) dayanışma çağrısı üzerine Meksikalı meslektaşlarımıza mesaj gönderdik.

IFJ tarafından yapılan açıklamada, 15 Mayıs 2017'de Meksikalı gazeteci Javier Valdez'in haber yapmak için uyuşturucu trafiğini takip ederken katledildiği, ülkede sadece 2017 yılında 8 gazetecinin katledildiği, son 17 yılda yüzlerce gazetecinin öldürüldüğü hatırlatılarak bir dayanışma kampanyası başlatıldığı duyuruldu. Meksika hükümetine bir çağrı yapan IFJ dünya çağında tüm üyelerine de Sindicato Nacional de Redactores de Prensa (SNRP) sendikasıyla dayanışma için çağrı yaptı.

Sendikamız SNRP'ye bir dayanışma mesajı yollayarak Türkiyeli meslektaşlarının yanlarında olduğunu iletti. DİSK Basın İş'in gönderdiği mesaj şöyle:

Sevgili Meksikalı Meslektaşlar,

Dünyadaki çatışmaların sayısı bize tekrar ifade ve basın özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bu yüzden bu özgürlüklere daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var.

150’tan fazla meslektaşımız Türkiye’de gazetecilik yaptığı için tutuklu. Her gün bu sayı artıyor. Türk hükümeti gerçekleri duymak istemiyor, bu yüzden gazetecilerden hoşlanmıyor.  Türkiye en çok gazetecinin tutuklu olduğu bir ülke.

Meksika’daki basın özürlüğü ve gazetecilerin güvenliği durumunun da dramatik boyutlarda olduğu biliniyor.

Türkiyeli gazeteciler olarak bizler Meksika’da bu yıl işlenen 9 gazeteci cinayetini kınıyoruz. Gazetecilere karşı şiddeti reddediyoruz.

Meksika hükümetinin gazetecilerin can güvenliğini sağlamaya ve yaşam hakkını savunmaya çağırıyoruz.

Kalplerimiz sizlerle.

Dokuz kişiye adalet!

Dayanışmayla.

Queridos Compañeros Mexicanos,

El número de conflictos que hay en el mundo nos muestra otra vez que libertad de expresión y de prensa es muy importante. Por eso la necesitamos más que nunca por ahora.

Mas de 150 compañeros nuestros están detenidos por solo hacer periodismo en Turquía. Cada día aumenta más esta cifra. El Gobierno Turco no quiere escuchar la verdad, por eso no les gustan los periodistas.

Turquía es el país con más periodistas detenidos.

Ya se sabe que la situación de la libertad de prensa y la seguridad de los periodistas en México está también dramática.

Nosotros, los periodistas Turcos, condenamos nueve asesinatos en México este año y rechazamos la violencia contra los periodistas. Exigimos al gobierno mexicano a mantener la seguridad de los periodistas y defender el derecho a la vida.

Nuestros corazones están con ustedes.

¡Justicia para los 9!

¡Viva la libertad de expresión y de prensa!

Con solidaridad.