Cu, Şub

Taraf Gazetesi, aylardır birikmiş ücretlerini talep eden basın emekçilerini işten attı. Sendikamız DİSK Basın İş’in gazetedeki üye ve diğer çalışanların alacaklarının ödenmesi için gerçekleştirdiği görüşme ve girişimlereyse önce oyalama sonra yok sayma taktiği ile karşılık verdi.

Uzun süredir ekonomik sıkıntılarla boğuştuğunu “iddia eden” Taraf gazetesi, gazetenin emekçilerinin maaşlarını aylardır ödemiyor. Gazetede kronik bir sorun haline gelen ücret ödenmemesi sorununa karşı basın emekçileri 23 Kasım günü 4857 Sayılı iş Kanunu’nun 34’üncü Maddesi’ne dayanarak ücretleri ödenmediği için “iş görme borcunu yerine getirmeme” hakkını kullandı. Yani iş bıraktı. Yasanın işçilere ücret ödenmemesi durumunda çalışmama hakkı tanıyan ilgili maddesinin devamında bu eylem :“Kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz."  ifadeleriyle güvence altına alındığı halde Taraf gazetesi bu eylemi bahane göstererek 5 basın emekçisini işten çıkarttı. İşten atılan emekçilerden birisi de sendikamız DİSK Basın İş üyesiydi.

YASAYI İŞTEN ATARKEN DEĞİL ÇALIŞTIRIRKEN DE UYGULAYIN

Aylardır ne hakka ne hukuka uyan bir biçimde basın emekçilerini ücretlerini ödemeden çalıştıran Taraf gazetesi temel kriterlerinden biri “ücretin ödenmesi” olan İş Kanunu’nun bu maddesini uygulamayı es geçmiş fakat, aynı kanunun işverene işten atma hakkı veren maddelerini dikkatle incelemiş ve hiçbir dayanağı olmamasına rağmen bu maddeleri kullanmakta sakınca görmemiştir.

Aylardır ücret ödenmeyerek mağdur edilen 5 gazeteci “derhal fesih” gerektirecek “yasa dışı grev” suçlamasıyla işten çıkartılarak tazminat ve işsizlik maaşı alma hakkından da mahrum bırakılmıştır. Taraf böylece aylardır ücretini alamayan emekçilerin hak arama eylemini kendisi için fırsata çevirmeye, tazminat haklarını gasp ederek ondan da kar etmeye çalışmıştır.

TARAF YÖNETİMİ DİYALOG KANALLARINI TIKADI

Bu gelişmeler üzerine 30 Kasım 2015 Pazartesi günü sendikamız yöneticileri ve avukatı ile beraber Taraf gazetesi yönetimi adına gazetenin Reklam Müdürü Ayşegül Günay’la görüşmüş, gerçekleştirilen görüşmede Taraf çalışanlarının alacaklarının yasal bir ödeme takvimine bağlanmasıyla ilgili talebimiz kendilerine iletilmiş ayrıca işten çıkartılan gazetecileri mağdur etmeyecek ve işsizlik maaşlarını almasını sağlayacak biçimde işten çıkarma gerekçesinin değiştirilmesi gündeme getirilmiştir. Günay görüşmemizi yetkililere aktaracağını ve konuya dair bize geri döneceğini ifade etmiş fakat bundan sonraki 1 haftalık zaman diliminde tarafımıza herhangi bir geri dönüş yapılmadığı gibi konuyla ilgili görüşme talebimiz de esaslı gerekçeler olmaksızın geri çevrilmiştir. Kısaca Taraf’ın çalışanların haklarını yok sayan tavrını, bu konuda çözüm için yapılan girişimler karşısında da sergilediğini görmüş bulunmaktayız.

Bu aşamadan sonra üyelerimizin gasp edilmiş haklarının alınması için hem yasalardan doğan hem de haklı durumumuzdan doğan her türlü yolu kullanacağımızı tüm kamuoyuyla paylaşır emekten yana tüm dost ve kurumları Taraf gazetesinin bu işçi düşmanı tavrı karşısında gazeteyi boykot etmek dahil tavır almaya çağırırız.