Prş, Eyl

Sendikamızın üye olduğu Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ( IFJ)  korona virüsü sürecinde aktif olarak çalışan gazeteciler ve gazetecilik meslek örgütleri için bir güvenlik raporu yayımlayarak üyeleriyle paylaştı:

IFJ Medya Çalışanları için Korona virüsüne karşı (COVID-19) Güvenlik Raporu

Tüm Dünyanın korona virüs(COVID-19) hastalığıyla mücadele ettiği bu dönemde, gazetecilerin iş yerlerinde ve iş gezilerinde habercilik görevlerini yerine getirirken bu hastalıktan etkilenmeleri çok muhtemeldir. Onların ve temas ettikleri insanların sağlığı her zaman öncelikli değerlendirilmelidir.

Sendikalar, mevcut krizden kaynaklanan ve işçileri ilgilendiren konuları ele almak için işverenler ve hükümetlerle birlikte çalışmakta, yerel sendikalar aracılığıyla üyelerine destek ve tavsiye vermektedir.

Bu amaçla, 146 ülkede 600.000'den fazla üyeyi temsil eden dünyanın en büyük gazeteci örgütü olan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), yaşanan bu sağlık krizinde, bireyleri sağlık uzmanlarının tavsiyelerine uymaya teşvik etmek için bu basın bildirisini hazırlamıştır.

1-İşyerinde Sağlık

a. Medya işverenleri, koronavirüs salgınını bir sağlık ve güvenlik krizi olarak görmeli ve personellerine karşı yasal yükümlülüklerini yerine getirmelidirler;

b. Gazeteciler, diğer medya çalışanları ve medya kuruluşları konu hakkında kendi bilgilerini güncel tutmalı ve kendilerini ve etraflarındakileri bu virüsten korumak için aşağıdaki linkten ulaşılabilen, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan tavsiyeleri takip etmelidirler:

c. Bu amaç doğrultusunda, virüse ofiste yakalama riskini azaltmak için evden çalışma olanakları değerlendirilmelidir;

d. Gazeteciler ve diğer medya çalışanları, korona virüsün bulaşma riski bulunduğu durumlarda sağlıklı koşullarda çalışma ve işyerlerine gelmeme haklarını talep etmelidirler;

e. Ofis ve ofis ekipmanları, özellikle personel tarafından paylaşıldıkları durumlarda düzenli olarak temizlenmelidir.

2- Seyahat Düzenlemeleri

a. Bu kriz döneminde seyahat etmek medya çalışanlarını, ailelerini ve işverenlerini endişelendirebilir. Bu nedenle, seyahatin gerekliliği, seyahat edecek kişinin sağlık açısından uygunluğu ve alınması gereken tıbbi önlemler birlikte tartışılmalıdır;

b. Medya çalışanları, istihdamları için herhangi bir risk oluşturmadan, sağlıkları ve yaşamlarını tehlikeye sokacak, koronavirüsü ile ilgili herhangi ulusal ya da uluslararası görevi reddetme hakkına sahiptir;

c. Seyahat etmesi gereken gazetecilerin ve diğer medya çalışanlarının, seyahatlerini, birçok ülkede uygulanmakta olan sınırların kapatılması, bazı yabancı uyruklulara girişinin yasaklanması veya askıya alınması gibi seyahat kısıtlamalarını ve karantina uygulamalarını göz önünde bulundurarak planlamaları gerekmektedir;

d. Varılacak ülke hakkında kalabalık toplanmalara ilişkin yasaklar dahil olmak üzere bilgi toplanmalıdır;

e. Seyahat edecek gazeteciler, seyahat noktalarına varışlarında koronavirüs taramasına ve gerekli aşıların seyahat öncesi yapılmış olduğunun sorgulanmasına hazırlıklı olmalıdırlar;

f. Seyahat sigortası, özellikle en fazla etkilenen ülke ve bölgelere yapılan seyahatlerde, esnek uçuş programı sağlamak adına önemle tavsiye edilmektedir.

g. Medya çalışanları, uçuşlarındaki değişiklikleri veya iptalleri takip etmek için havayolu şirketleriyle düzenli temas halinde olmalıdırlar;

h. Bu kriz döneminde Koronavirus sigortası yaptırılması da önerilmektedir. IFJ onaylı sigorta şirketi battleFace (battleface.com ) yurtdışına seyahat için bu tür bir teminat sağlamaktadır;

i. Görev sırasında eldiven ve el dezenfektanı gibi bazı kişisel koruma donanımları (KKD) gerekebilir ve bunlar seyahat edilen ülkelerde bulunmayabilir. Bu nedenle bu KKD’ler seyahatten önce temin edilmelidir.

3-COVID-19 Etkilenen Bölgelerde Güvenli Habercilik

a. Hastalıktan etkilenen insanlarla yakın temasta bulunan ve bulaşma riskini artıran gazetecilerin ve medya çalışanlarının çok dikkatli olması önerilmektedir. Tıbbi tesisleri ziyaret ederken de bu durum söz konusudur;

b. Aynı risk hayvanlarla yakın temasta bulunulduğunda da ortaya çıkmaktadır. Ellerin su ve sabunla düzenli olarak temizlenmesi veya alternatif olarak el dezenfektanlarının veya eldivenlerin kullanılması bu durumlarda önemle tavsiye edilir;

c. Stüdyodaki programlarda, ortamdaki birey sayısını azaltmak için stüdyoya davetli kabul etmek yerine telefon veya video görüşmeleri organize edilmesi önerilir. Dışarıda yapılacak görüşmelerde ise gazetecilerin virüsten korunmak için sosyal mesafeye uymaları ve mikrofonlarının uzantılarını kullanmaları gerekmektedir.

d. Ayrıca gazeteciler, yetkililerin belirli kökenli vatandaşları hedef göstererek aldığı önlemlerin toplumda huzursuzluğu arttıracağını dikkate almalıdır.

e. Halk sağlığını korumak adına acil alınabilecek seyahat kısıtlaması gibi kararları yerel haberlerden takip etmek önemlidir.

f. Ayrıca, gazetecilerin bölgelere erişimlerinin engellenmesine, kayıtlarının ve görüntülerinin yok edilmeye çalışılması gibi haberciliği kısıtlama teşebbüsleri olabilir. Gazetecilerin mümkün olan en kısa sürede kayıt ve görüntülerin bir kopyasını haber merkezlerine göndermeleri gerekmektedir.

g. Yerel bilgi ve tavsiyeler için lütfen ülkelerde IFJ’ye bağlı sendika ve derneklerle iletişime geçin.(https://www.ifj.org/who/members.html )

4-Serbest Gazeteciler Destek Olmak

a. Gazeteci örgütleri, gelirleri kriz nedeniyle etkilenecek serbest gazetecilerin tamamladıkları ya da tamamlayamadıkları işlerin ödemelerini alabilmeleri için lobi çalışmaları yapmalılardır. Ayrıca, ülkelerindeki tecrit döneminde, geçici işbirlikçiler aracılığıyla avans ödemelerin yapılması da düşünülebilir;

b. Gazeteci örgütleri, hükümetlerin krizden etkilenen küçük işletmelere yapacağı mali yardım paketlerine serbest çalışan gazetecilerin de eklenmesi konusunda çalışmalar yapmalıdır.

* Çeviri Nazlı Korkmaz

DİSK Basın-İş Prof. Dr. Tamer Aker sorularımızı yanıtlıyor Sizce pandemi sürecinde sahada çalışmak zorunda kalan gazetecilerin ru… https://t.co/gJC1pcRGhn
Cumartesi, 19 September 2020 07:30
DİSK Basın-İş Prof. Dr. Tamer Aker sorularımızı yanıtlıyor Evden çalışmanın yol açtığı yalıtılmışlık hissi kişinin üretkenlik ve… https://t.co/gAT4IXiYgF