Prş, Eyl

AKP’nin savaş politikalarıyla paralel olarak hayata geçen basına yönelik baskılar, site yasakları ve gazetecilerin işten çıkarılması uygulamalarına karşı Gazeteciler Forumu toplanıyor

Basına yönelik baskı ve tehditlerin artması üzerine gazetecilik alanında örgütlü sendikalardan, tehdit edilen gazetelerden ve kapatılan internet sitelerinden gazeteciler tüm meslektaşlarını Gazeteciler Forumu’na çağırıyor. Sendikamız Genel Başkanı FAruk Eren'in de çağrıcıları arasında yer aldığı Forumda sansüre karşı dayanışma ve mücadelenin imkan ve olanaklarının konuşulması hedefleniyor.

Forumun çağrı metni ve çağrı yapan isimler şöyle:

Sansüre ve Yasaklara Karşı Buluşuyoruz

Türkiye müstafi AKP hükümeti tarafından içeride ve dışarıda savaşa sürükleniyor.  Bir ayağını askeri operasyonların, bir ayağını sokağa dönük polis terörü ve demokratik kurumlara yönelik baskıların oluşturduğu bu savaş konsepti basına yönelik baskıyla beraber oluşmakta.

“Basında sansürün kaldırılmasının” 107. yıldönümü olan 24 Temmuz 2015 günü, Özgür Gündem ve Evrensel gazetelerini “suç makinesi” ifadeleriyle hedef gösterdi.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra T.C. Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün isteği, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından alınan ve Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından onaylanan kararla, Dicle Haber Ajansı (DİHA), Etkin Haber Ajansı (ETHA), Özgür Gündem Gazetesi, Sendika.Org başta olmak üzere 90’ın üzerinde internet sitesine erişim engellendi.

Bu sürecin bir parçası olduğu anlaşılavak biçimde çeşitli gazete ve televizyon kanallarında gazeteciler işten çıkarıldı.

Biz gazeteciler savaşa ve savaşın yarattığı baskı, sansür, tehdit ortamında mesleğimizi yapma zorluklarını nasıl aşacağımızı konuşmak için bir araya geliyoruz. Halka gerçekleri anlatmak, haberlerimizde barışın dilini kullanmak, baskı ve sansürün üstesinden gelecek dayanışma ağları oluşturmak için tüm meslektaşlarımızı buluşmaya çağırıyoruz.

18 Ağustos Salı günü saat 19.00’da Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Konferans Salonu’nda gerçekleşecek Gazeteciler Forumu’nda buluşalım

Çağrıcılar

Ali Ergin Demirhan (Sendika.Org Editörü)

Arzu Demir (Etkin Haber Ajansı Editörü)